MATICA SLOVAČKA JELISAVAC

Jana Žiške 3 , Jelisavac
Kulturni centar Slovaka - Jelisavac 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
predsjednik: Danijel Kubala
tel. 099 191 2335 
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
dopredsjednik: Vlado Hulak 
Mob. 098 314 394
e-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   
 
Tajnica: Antonela Topolovec
Tel. 0916205561
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
SKUD "IVAN BRNJIK SLOVAK" JELISAVAC
Predsjednik: Marijan Marček
Dopredsjednica: Antonela Topolovec
Tajnica: Veronika Briš
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Matica slovačka u Republici Hrvatskoj - Ogranak Jelisavac osnovana je 1993.g. pod ovim nazivom.
Prvi osnivači Matice su Vilko Hulak , Tomislav Rajković i Tihomir Mohila, a prvo vodstvo jelisvačke Matice osim njih čine Ružica Vinčak, Kata Kanđera, Branka Kandžera, Ivan Funjak, Branko Kraljik, Drago Kanđera, Oton Kukučka i Slavko Šmehil.
Djeluje u sklopu Saveza Slovaka, a svoju aktivnost realizira preko KUD-a " Ivan Brnjik Slovak", te istoimene osnovne škole u Jelisavcu. Osnivanjem MS brojni članovi KUD-a učlanjuju se u ovu udrugu kao i brojni mještani , a koji do tad nisu sudjelovli u aktivnom delovanju na očuvanju, njegovanju i širenju slovačke kulture običaja i tradicije. Ovime zapravo postojeće slovačko kulturno umjetničko društvo dobiva na jednoj još većoj potpori i dokazu kako su godine marljivog rada ovoga društva stvorile pozitivno ozračje, te potaknuli i druge da upravo putem MS i oni doprinesu daljnjem kulturnom napretku i razvoju mjesta.
Inače, sami počeci kulturnog razvoja mjesta Jelisavca datiraju iz dvadesetih godina prošlog stoljeća , a 1936.g .javljaju se i ozbiljne ideje folklorne naravi, započinje se uvježbavanjem i prvih plesnih koraka . Zbog nadolazećih ratnih godina , bijede i siromaštva prapočeci rada na čuvanju, njegovanju te širenju slovačke kulture počinju davnih pedesetih godina prošloga stoljeća, kada se oformljuje folklorna družina koja aktivno djeluje nekoliko godina. Nažalost, zbog financijskih problema i nedovoljnog poticaja za rad ista prestaje sa djelovanjem, ali zasigurno ova folklorna nastojanja postati će osnova jednom pozitivnom i kulturnom smjeru mještana Jelisavca. 1967g. Tako dolazi do osnivanja kulturno umjetnickog društva pod nazivom Ivan Brnjik Slovak. Osnivači ovog društva su Tomislav i Biserka Rajković , Kralik Mišo, Kralik Pavo, Kralik Stevo , Belaj Pavo, Potolovec Josip, Brnjik Stevo , Brnjik Jozo - Buldo, Hlobik Andrija , Hlobik Jozo, Liška Andrija, Marček Jozo, Krha Franjo te drugi.
Društvo započinje rad sa jednom harmonikom i jednom tamburom da bi danas imalo preko trideset raznih instrumenata , te prate brojne nastupe uz pratnju izuzetno kvalitetne tamburaške skupine. Ovo društvo od 1993g. radi pod okriljem MS i zaslužno je za veoma bogati kulturni život Slovaka u Jelisavcu sve do današnjih dana. 140 aktivnih članova koliko danas društvo ima podijeljeno je u tri folklorne sekcije ( dječja , srednja , starija), dvije pjevačke sekcije , jednu glazbenu sekciju ( tamburaši ), te crkveni orkestar sa pjevčkim zborom . Crkveni je orkestar sa pjevačkim zborom osnovan 1988g. i nastupa na svim važnim euharistijama tijekom godine , kako u mjesnoj crkvi svete Elizabete u Jelisavcu tako i u drugim mjestima RH i inozemstvu. Jedan od najznačajnijih inozemnih nastupa ovake vrste društvo je ostvarilo 1994g. U Švicarskoj , kada je na poziv katoličke misije iz st. Gallena održana svirka svetih misa uz cjelovečernji folklorni nastup u Fišentalu , Joni, Apenzellu, Buksu ,te st. Gallenu.Iste godine društvo uspostavlja slične odnose sa katoličkom misijom iz Minhena u Njemačkoj.
Svojim folklornim atraktivnim nastupima društvo je poznato širom RH. Od brojnih nastupa treba se izdvojiti oni najznačajniji : Vinkovačke jeseni, Đakovacki vezovi , kao idva puta nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1996. i 2003.g. . ,gdje je izvelo prikaz starog običaja " slovačke jelisavačke svatove". Upravo ovim običajem starih jelisavačkih svatova društvo je i 1978.g. nastupilo na Detvi u Republici Slovačkoj na tzv.
" Podpolianskim svečanostima ". Na Detvi društvo je nastupalo 6 puta, a zadnji put 2003.g. predstavili se plesnom koreografijom " hala husi ". U Slovačkoj, osim Detve, društvo je nastupalo u Senici , Trnavi , Pieštanima , Senecu , Pezinoku, Galanti , Modroj, Bratislavi , Banskoj Bystrici, Breznu, Čiernom Balogu, Martinu , Staroj Bystrici, Radostki itd. Nastupalo je i u Češkoj i Poljskoj. Društvo sudjeluje na svim manifestacijama u organizaciji Saveza Slovaka RH, a proteklih godina svoje atraktivne plesove prikazali su publici u Starim Jankovcima , Čepinu, Lipovljanima , Našicama, Novoj Gradiški, Osijeku , Virovitici , Dardi, Ludbregu, Vrbovcu , Jakšiću, Novoj Bukovici, Zagrebu, Rijeci, te mnogim drugim mjestima.
Izvedbom jelisavačkih slovačkih svatova 06.04.2006.g. u Varaždinu društvo se predstavilo povodom otvorenja izložbe " tradicionalna slovačka svadba u Donjoj zemlji " autorice mr. Jarmile Gerbocove.Članice ženske vokalne skupine 2004.g. sudjelovale su sa izvornim jelisavačkim pjesmama na manifestaciji " world music festival nebo " , koja je održana u Zagrebu u KD " Vatroslava LisinskI" , te su svojim nastupom zabilježile veliki uspjeh.
Unatoč dugogodišnjem i marljivom radu na očuvanju, njegovanju i širenju slovačke kulture, običaja i tradicije radio je gotovo 40 godina u skučenom i neadekvatnom prostoru.
Vlastitog prostora za rad nije imao, te zahvaljujući velikim zalaganjem i entuzijazmom svojih članova, ne samo da se uspjelo održati nego već i stasati u jedno stabilno nadasve atraktivno slovačko društvo koje je svojom pjesmom i plesom pobralo simpatije brojnih ljubitelja folklora. Članovi matice slovačke jelisavac kao i kulturnog umjetničkog društva svoje sastanke održavali su posljednjih godina u jednoj prostoriji mjesne crkve. Na čelu svake od ovih udruga je predsjednik, koji sa IO i NO upravlja udrugom. Rad društva kao i MS odvija se prema planu i programu rada koji donosi IO, na čelu sa predsjednikom , a izlaže se te prihvaća na godišnjim skupštinama na kojima se u pravilu okuplja veliki broj članova.
Predsjednik Matice Vilko Hulak ovu dužnost obavlja već za redom treći mandat, kao i predsjednik, te koreograf kulturno umjetničkog društva Željko Brnjik. Upravo zbog neadekvatnog prostora za rad matice i društva, te nastojanja da konačno mjesto Jelisavac dobije jedan objekt kulturnog značenja kako za slovačku nacionalnu manjinu tako i svih mještana , zaslugom kvalitetno izabranog rukovodstva na godišnjim izbornim skupštinama 2001.g. ovih udruga rezultira idejom izgradnje vlastitog objekta pod nazivom "Kulturni centar Slovaka " u Jelisavcu.
U mandatu novoizabranih , koji će zlatnim slovima biti upisani u povijest Jelisavca ova ideja biti će i uspješno realizirana. U IO MS bili su : Vilko Hulak, Slavko Hulak, Željko Brnjik, Vlado Hulak, Franjo Kanđera, Danica Kraljik, Andrej Kubala, Tomislav Rajković, Tomislav Habel, Pavao Krištof i Josip Mohila. NO MS sačinjavali su : Kraljik Vlado , Brnjik Danica i Lukačić Željko.
Članovi IO KUD-a u vrijeme gradnje Kulturnog centra Slovaka bili su : Željko Brnjik, Slavko Hulak , Franjo Kanđera, Josip Mohila, Vilko Hulak, Mirko Brnjik, Andrej Kubala, Vlado Hulak, Mirko Kuric, Mario Špek i Tomislav Rajković, a u NO: Danica Kraljik, Sanja Hulak, Danica Brnjik, Vlado Kraljik i Kristijan Zavada.
Kada je donesena odluka da se kreće u izgradnju vlastitoga objekta mnogi su bili skeptični. o ostvarenju ovoga plana . Već 2001.g. Matica i KUD iz vlastitih financijskih sredstava ishodili su svu potrebnu dokumentaciju, kao i građevinsku, te lokacijsku dozvolu.
20.02.2002. g. počinju radovi na izgradnji objekta da bi se 07. 05. 2004. g.u novosagrađenom obektu Kulturnog centra Slovaka održala svečanost povodom završetka radova na izgradnji istog. Izgradnju ovog objekta jelisavčanima od velikog značaja svojim velikim financijskim sredstvima pomogli su Grad Našice, Osječko- baranjska županija, Vlada RH - Ured za nacionalne manjine , te Vlada Republike Slovačke. Sponzori izgradnje ovoga objekta bili su i Mjesni odbor Jelisavca , NEXE- grupa, firma Scating, te privatna firma Donatransporti - Jelisavac. Velikim zalaganjem predsjednika MS Vilka Hulaka , predsjednika KUD-a Željka Brnjika, te inženjera Franje Kanđere, mještani Jelisavca dobili su jedan objekt od velike važnosti za kulturu samog mjesta .
Osim MS i KUD- a svoj prostor za rad u ovome objektu ima Vijeće slovačke nacionalne manjine Osječko- baranjske županije kao i Vijeće slovačke nacionalne manjine Grada Našica , a objekat óe biti dostupan na korištenje svim udrugama u mjestu kao i brojnim kulturnim zbivanjima u realizaciji jelisavačke osnovne škole.
Matica slovačka je 2006. g. bila domaćinom 12. smotre slovačkog dječjeg folklora RH, koja je održana u novosagrađenom objektu. Pozornicu ovoga objekta iskusilo je i nekoliko folklornih skupina iz Slovačke. Matica slovačka jelisavac pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine svake godine u mjsecu kolovozu biti će organizatorom vlastite manifestacije " Dani Slovaka u Jelisavau - večer korbačika" , za koju vlada veliki interes, kako Slovaka i mještana Jelisavca, tako brojnih ljubitelja dobre zabave, kvalitetnog folklora i nadasve izvanrednog slovačkog specijaliteta od sira korbačika.
Matica slovačka osim suradnje sa republičkim organima , a ponajviše sa Savjetom za nacionalne manjine RH i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održava veze i surađuje sa sličnim udrugama , organizacijama, i ustanovama u RH. Izvanredna suradnja je sa kysuckim krajem Republike Slovačke , odakle su prije 130 godina doselili jelisavčani . Posebno se ova kvalitetna suradnja odnosi na mjesta Stara i Nova Bystrica , Radostka i Klubina . Gotovo svake godine članovi Matice i KUD-a, te mještani Jelisavca odlaze kod svojih velikih prijatelja, rođaka u ova mjesta i uživaju u prelijepom kysuckom krajoliku s dragim ljudima s kojima smo tako dugi niz godina vezani ,a isto tako veselimo se svakom njihovom dolasku u Jelisavac.
 
Željko Brnjik