MATICA SLOVAČKA MARKOVAC NAŠIČKI

Kontakt:

Matica slovačka u Markovcu Našičkom
SKUU „Franjo Strapač“ Markovac Našički
Željeznička 2a, Markovac Našički
31 500 Našice, Hrvatska
Tel./fax: 00385 (0)31 699 023
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www. ms-markovac.hr

Predsjednica MS: Branka Baksa
Dopredsjednik MS: Mario Dudjak
Tajnica MS: Tatjana Seničanin
Blagajnica MS: Helena Gašo


Predsjednik SKUU: Vesna Budoš
Dopredsjednica SKUU: Mirko Kubaša
Tajnica SKUU: Vesna Paulić
Blagajnica SKUU: Helena Gašo

 Povijest osnutka

SKUU „Franjo Strapač“ Markovac Našički

Folklorno društvo „Franjo Strapač“ osnovano je na prijedlog omladinki Mire i Julke Zavada, Vesne Krištofik, te prve koreografkinje Slavice Ćutek, čiju ideju su podržali i ostali sumještani (Josip Belak, Miroslav Kanis, Slavko i Marija Jantošik, Ivan Podmanicki i Ivan Hovanjec) Godine 1973. društvo započinje s radom i kao prvu uvježbava slavonsku koreografiju, a kasnije i slovačke plesove. Društvo je službeno, na veliko zadovoljstvo mještana, registrirano 6. ožujka 1975. godine pod nazivom FD "Slovaci" (na prijedlog Stjepana Zuzjaka), a godine 1979. promijenjen je naziv u FD "Franjo Strapač" (na prijedlog Ivana Podmanickog). Franjo Strapač (†11.2.1945. Trenkovo) bio je prvi markovački antifašistički borac i partizan, pripadnik čehoslovačkog bataljuna "Ján Žiška z Trocnova". Prvi dugogodišnji predsjednik društva i voditelj glazbene sekcije bio je Slavko Jantošik (†1983. godine) čijom inicijativom, uz pomoć Ivice Kubaše, godine 1980. počinje djelovati ženska pjevačka skupina. Na godišnjoj skupštini održanoj u veljači 1992. godine, tadašnji KUD "Franjo Strapač" donosi odluku o inicijativi osnivanja ogranka Matice slovačke, odnosno formiranja MS u Republici Hrvatskoj, što je kasnije i učinjeno. Početkom travnja na sastanku Saveza Čeha i Slovaka, slovačka društva izražavaju želju za istupanjem, a KUD "Franjo Strapač" već 21. travnja donosi i takvu odluku.

Matica slovačka Markovac Našički

Osnivačka skupština Ogranka MS u Markovcu Našičkom održana je 18. lipnja 1993. godine u prostorijama DVD-a uz nazočnost 123 mještana, a otvorila ju je prije izabrana dopredsjednica MS u Republici Hrvatskoj, kasnije i predsjednica MS u Markovcu, Štefica Javorček. Krajem kolovoza 1997. godine osnovan je i Odbor mladih matičara, koji je 1999. godine organizirao proslavu jubileja - 120 godina od doseljavanja Slovaka u Markovac Našički.

Od učionice do Drevenice

Prostori u kojima je društvo djelovalo mijenjali su se kroz godine - od školske učionice, doma vatrogasnog društva, gostionice pa do današnjih društvenih prostorija, koje je Društvu ustupio nogometni klub. Godine 1997. članovi društva svojim dobrovoljnim radom i sponzoriranim materijalima sagradili su prvotnu ljetnu pozornicu. Godine 2006. podaskan je plesni podij, natkrivena je postojeća ljetna pozornica i pripremljene su daske za oblaganje dvodijelne nadstrešnice. Značajan dan za sve folkloraše bio je 29. travnja 2007. godine - otvorenje „Drevenice“- kulturnog doma Slovaka u Markovcu kojeg su potpomogli izgraditi Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka, Ured za iseljene Slovake Bratislava, Grad Našice na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Žagarom i tadašnja zastupnica Zdenka Čuhnil, kao i mnogobrojni sponzori.

Djelovanje

Slovačka kultura, jezik, pjesme, ples i običaji njeguju se i danas uglavnom kroz rad folklornog društva i to kroz pjevačku, glazbenu, tradicijsko kazališnu i tri plesne skupine, koje marljivo vježbaju i rade tijekom cijele godine. Društvo u repertoaru ima približno 70 uvježbanih koreografija i dječjih igara te 60 pjesama. SKUU „Franjo Strapač“ je društvo čiji su članovi prvi fujaristi u Hrvatskoj – prvi je prof. Ivan Krajačić, njegovim stopama je nastavio Mario Čik, a zatim i Tatjana Seničanin (Buha). Pjevačku skupinu su uvježbavale Božica Tankosić, Margita Žagar i posljednjih godina Nada Bereš, a glazbenu Slavko Jantošik, Mirko Kelemen, Josip Ivanek, Aleksandar Dokić i Goran Brkanić. U proteklih više od četrdeset godina oko 900 članova je marljivo radilo i postiglo značajne uspjehe. Društvo je zabilježilo preko 1200 najrazličitijih aktivnosti, u koje osim plesnih i glazbenih nastupa, ubraja i izložbe, promocije, prezentaciju običaja tijekom blagdana, susrete…

Od 2001. godine početkom rujna organiziraju se i vrlo popularne te izuzetno dobro posjećene Večeri polesnjaka, kojima se, uz pjesmu i ples, promiče i slovačka kuhinja. Tradicionalne ekipe: Tlačenica, Slepé črevo, Korále, Cipovičke, Zemiaky, Noćna nevinašca, Lenijaške, Ljeskovica, Spevačky, Radostne deti, Sirotky i ostale svake godine ispeku do 4500 polesnjaka. Brižno se čuvaju i arhiviraju svi tekstualni i slikovni materijali, čemu se najviše posvetila Vesna Baksa, autorica dviju publikacija: O načinu života i običajima Slovaka doseljenih u Markovac Našički (2002. g.), te monografija 30 godina rada Slovačke kulturno-umjetničke udruge "Franjo Strapač" iz Markovca Našičkog (2003. g.). Snimljena su tri glazbena CD-a: Oj mamičko, Kamaratka moja, Cez Markovec…U vremenu od 28. svibnja do 1. lipnja 2003. godine vrlo bogatim i uspješnim programom proslavljena je 30. obljetnica društva. Održano je druženje pod nazivom "Priča o folklorašima", izložba "Sve naše nošnje" i folklorna večer. Iste godine Osječko-baranjska županija dodijelila je društvu u znak priznanja za naročite uspjehe i umjetničke dosege u očuvanju i promicanju kulturne baštine Nagradu u području kulture. Godine 2018. na posebno svečan način obilježeno je 25 godina MS i 45 godina SKUU „Franjo Strapač“ Markovac.

Putovanja i gostovanja

Osim što u Markovcu organiziraju razne kulturne događaje i ugošćuju mnoštvo prijatelja iz raznih društava, slovačku kulturu markovački Slovaci šire svojom domovinom Hrvatskom i obnavljaju je svojim druženjem s drugim slovačkim folklornim društvima iz Slovačke i iseljeništva. Puno puta gostovali su u Slovačkoj (samo na Folklornim slavnostima pod Poľanom u Detvi čak jedanaest puta) a bili su gosti i u Češkoj Republici, Rumunjskoj, Vojvodini, Poljskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Svake godine domaćini su prijateljima i gostima iz Hrvatske i drugih zemalja. Mnogobrojna putovanja omogućuju mladim ljudima upoznavanje domovine, širenje vidika, opće kulture, multikulture, multietičnosti i tolerancije kao i mnoštvo novih poznanika i prijatelja.

Suradnja

Markovčani posebno prijateljstvo njeguju s FS "Drevár" iz Krásnog nad Kysucom, jednog od mjesta iz kojega su Slovaci došli u Markovac. MS Markovac Našički dobro surađuje sa Savezom Slovaka u Republici Hrvatskoj, ostalim Maticama slovačkim, Savjetom za nacionalne manjine RH, Veleposlanstvom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, Uredom za iseljene Slovake Bratislava, Slovačkim centrom za kulturu Našice, Gradom i Gradskim vijećem Grada Našica i drugim zavičajnim kulturnim institucijama. Dobra je i suradnja s udrugama u selu, naročito s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, Župom sv. Marka te Nogometnim klubom "Željezničar“" i VMO Markovac Našički. Također redovito surađuje s redakcijom časopisa "Prameň" i radio-emisije na slovačkom jeziku Kvapka slovenského života te Radiom Našice.

Vodstvo danas

Predsjednica Matice slovačke u Markovcu je Branka Baksa, ujedno i koreografkinja SKUU „Franjo Strapač“, tajnica Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj kao i kreatorica njegova grba, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, gradska vjećnica Grada Našica. Završila je tri tečaja koreografije u Slovačkoj (1983., 1985. i 1986.) i od 1983. godine obavlja koreografske poslove. Kvalitetu njezina rada u društvu i Matici potvrđuju i brojne nagrade i priznanja. Samo neke od njih su: priznanje za najbolji scenski prikaz 2002. na 3. Jánošíkovom dukatu (Rožnov pod Radhoštem, Češka), plaketa za dugogodišnji rad i promociju slovačke kulturne tradicije u iseljeništvu 2005. na manifestaciji 40. Folklórne slávnosti pod Poľanou (Detva, Slovačka), zahvalnica Grada Našica za posebne doprinose u kulturi slovačke nacionalne manjine 2011. godine. Obnašala je volonterski i bila prva v.d. ravnateljica Slovačkog centra za Kulturu Našice, čiji je osnivač Savez Slovaka. Danas Branki u uvježbavanju koreografija pomažu Josip Fedor- voditelj male i srednje dječje plesne skupine, a Mario Dudjak odrasle plesne skupine. Voditeljica tradicijske skupine Vesna Baksa, a pjevačko-glazbene Vesna Pulić. Dopredsjednik MS je Mario Dudjak. Predsjednica SKUU „Franjo Strapač“ je Vesna Budoš. Svojim angažiranjem i radom uspješnom realiziranju svih aktivnosti i manifestacija doprinose i ostali članovi Upravnih odbora, svi članovi i roditelji.

Napisala: Vesna Baksa

Uredila: Tatjana Seničanin