MATICA SLOVAČKA OSIJEK

MATICA SLOVAČKA OSIJEK

J.J. Strossmayera 2

31 000 OSIJEK, Hrvatska

tel/fax. +385 31 369 193

e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Predsjednik: Andrija Kuric

Šoltanska 8, 31 000 Osijek

mob. 098 715 530
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dopredsjednici

Ivan Kanisek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Robert Zgrablić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tajnica: Miluška Kuric
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
m
ob. +385 99 446 9681

Blagajnik: Slavko Hohoš
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
m
ob. +385 91 336 9021

 

 O Matici slovačkoj Osijek

MS Osijek osnovana je 15. lipnja 1993. godine. Prvi predsjednik bio je Andrija Lovas. MS okuplja Slovake iz Osijeka te okolnih mjesta: Višnjevca, Josipovca, Tenje, Antunovca, Livane, Briješća, Čepina i drugih mjesta. Promovira nacionalni i kulturni identitet slovačke nacionalne manjine na polju kulturno-umjetničkog i duhovnog stvaralaštva. U skladu s Ustavnim zakonima RH, te Statutom, MS Osijek reprezentira kulturu svojih predaka, njeguje i unapređuje jezik, nacionalnu kulturu i običaje. Razvija suradnju s lokalnim vlastima i drugim udrugama radi njegovanja svoje nacionalne kulture ali i radi zbližavanja i razvijanja prijateljske suradnje naroda Republike Hrvatske i Slovačke republike.

Značajnu aktivnost MS bilježi u radu od 1996. g. dobivanjem na korištenje prostor u Gradskoj četvrti Gornji grad Osijek, čime se stvara mogućnost okupljanja većeg broja članova. S radom započinje pjevačka skupina uvježbavajući slovačke narodne pjesme uz pratnju svirača tamburaške škole "Batorek". Također počinje i tečaj slovačkog jezika koji vodi prof. Ana Žagar. Pjevačka skupina uz pratnju tamburaša ima prvi nastup na smotri folklora u Josipovcu 09. 06. 1996. godine, a već 22. 06. iste godine nastupa u HNK Osijek kao gost koncerta Tamburaške škole "Batorek".

Od 1996. g. MS sa zapaženim uspjesima sudjeluje na svim manifestacijama koje organizira Savez Slovaka u RH, organizira izložbe i predavanja o poznatim Slovacima koji su živjeli i radili u Osijeku.

1998. g. za predsjednicu je izabrana Margita Žagar, koja aktivira rad pjevačke skupine, oživljava tečaj slovačkog jezika i uvodi rad dječje pjevačke i recitatorske grupe. Već u prosincu 1998. godine MS organizira „Večer božićnih pjesama i običaja Slovaka˝. Manifestacija postaje tradicionalna i svake godine masovnija. Uspostavljena je dobra suradnja s ostalim udrugama u gradu, hrvatskim društvima iz bliže okolice Osijeka, a posebno s lokalnim vlastima. Svake godine sudjelujemo na manifestaciji „Šarana jaja bojama grada˝, gdje nacionalne manjine i hrvatske udruge prikazuju uskrsne običaje i izlažu pisanice bojane u tradiciji svog naroda. Tradicionalan je nastup za Valentinovo u Domu umirovljenika.

2003. g. članovi MS angažirali su se u provođenju izbora za Vijeća nacionalnih manjina.

Ponosni smo na rad MS u 2005. g. Po prvi puta smo uz pomoć Saveza Slovaka, a posebno predsjednika Andrije Kurica, od 31. 05. - 05. 06. organizirali Tjedan kulture Slovaka RH. Postavljena je izložba slikara-umjetnika Slovaka RH pod nazivom: ˝Naša prva zajednička izložba˝ u Tekstilnoj školi od 31. 05. - 05. 06., zatim je održana ˝Večer poezije i izdavaštva˝ na Filozofskom fakultetu, "Slovenčina moja" u Ugostiteljskoj školi; Večer slovačke pjesme i folklora u Mađarskom školskom centru, uz nas su sudjelovali KUD Čardaš iz Suze i DFS Nitranček iz Nitre. Po prvi puta osim pjevačke skupine se predstavila odrasla folklorna skupina - plesovima Vyletela lastovienka i Krucena, ali i dječja plesna skupina. Dana 05. 06. održana je ˝23. smotra slovačkog stvaralaštva RH" svih MS u RH, a sudjelovali su i KUD Željezničar iz Osijeka i Nitranček iz Nitre. U lipnju smo izdali monografiju „Deset godina Matice slovačke Osijek ˝ grupe autora: Michala Strešniaka, Margite Žagar i Andrija Kurica. Knjiga obuhvaća 112 stranica s pregršt fotografija, od čega 8 u boji.

Od 2006. g. predsjednik MS Osijek je Josip Kreičik. Godine 2013. za predsjednika je izabran Emil Dorčak.

Tradicionalno od 1997. g. MS za svoje članove i prijatelje Slovaka organizira izlet u Slovačku. Na tim putovanjima upoznali smo Slovačku od juga do sjevera i istoka do zapada. Posjetili smo i Budimpeštu, Beč, Prag, Krakow i obavezno svaki put Bratislavu, gdje se uvijek može vidjeti nešto novo, upoznati kulturna baština i gospodarski napredak Slovačke.

     Tako je na putovanju 2009. godine započelo druženje MS Osijek i MO MS (SUBOR MATIČIAR) Čakajovce koje je preraslo u pravo prijateljstvo.

     Ove godine, 03. rujna 2015., organizirali smo „Susret s prijateljima u Osijeku“ i to je bio već naš osmi međusobni susret.

2014. i 2015. godine u inozemstvu su se predstavili naši solo pjevači Darinka Silađi i Robert Zgrablić na festivalima solo pjevača slovačkih narodnih pjesama u Rumunjskoj u mjestu Nadlak („Cez Nadlak je“) i u Srbiji u mjestu Pivnica („Stretnutie v Pivnickom poli“). Naš solo pjevač Robert Zgrablić dvije godine za redom dobio je specijalnu nagradu stručnog žirija za najuspješniju interpretaciju u mjestu Pivnica.

MS Osijek ima više od 80 članova od kojih je aktivnih preko 50 članova, koji djeluju u pjevačko glazbenoj skupini i solo pjevači, plesnoj, odrasloj i dječjoj skupini i u skupini radionica ručnih radova. 2016. godine na preduskrsnoj manifestaciji „Šarana jaja bojama grada“ priznanje za najljepšu pisanicu dobila je Matica slovačka Osijek. Naš član Slavko Hohoš već godinama video kamerom snima i obrađuje naše važnije nastupe.

MS Osijek će i nadalje raditi na očuvanju kulturne baštine Slovaka u Republici Hrvatskoj.