Jakšić

predsjednik: Pavel Treger

dopredsjednik: Marica Šestak

tajnik: Tomislav Miškulin

Dejiny Slovákov  v Zlatom  Požeškom údoli  siahajú  až na polovičku  19. storočia kedy sem prichádzaju
Slováci pre prácu  a neskoršie aj s rodinou  žit'. Prist'ahovali sa najviac  v druhej polovičke devetnastého storoćja do Jakšičskej, Ćaglinskej, Sesvetskej, Kutjevskej i do Pleternickej časti Požeškeho  udolia. Posledná  vlna  prist'ahovalcov prišla medzi 1925- 1935. roku. Dnes potomci Slovákov žiju vo viac než 2500 rodin, ale pre roztratenost vo viac než 100 dedin i 5 mesta, pre vel'my blisky i podobný  jazyk
i pre  isté náboženstvo  sa stratila slovenčina, ale nie aj vedomie že ich dedklovia prišli zo Slovenska. Z 15 miest Požeškého údolia  sú  členovi MS Jakšič  čo obt'ažuje organozovanie, ale  daje št'astie matičarom, že sa to predsa darí.

Matica slovačka-Matica slovenská „Kukučin-Kuntarič“ Jakšič  ja založena 17. mája  na incijativu potomkov  Slovákov: Franje Bobok, Mihajla Doboš, Josipa-Joška Chudy, Antuna Kovačić, Ivice,  Josipa, Slavka i Vinka  Murar,  Ivice Petriška i Pavela Treger.

Do prvého vykonného vyboru  boli vybraní: Pavel Treger (predseda), Slavko Murár (dopredseda), Vinko
Murár (tajomník), Mihajlo Doboš (pokladnik) i Franjo Bobok  (člen).
Dopredseda neskoršie bol Ivan Šestak,  tajomnica  Marica Šestak, a pokladnička Natalija Murár.  Dnes  sú
: Pavel Treger (predseda); Marica Šestak (dopredseda); Tomislav Miškulin
(tajomník) ; Natalija Murár (pokladnička) i Franjo Bobok (člen).

Vo svojej  kratkej  historie tejto matice sa podarilo povzbudzit' Slovenskost'  u potomkov i dosiahnut' úznanie pre svoju prácu.
Členov je okolo 180. Tri krát navštivili Slovensko i boli host'ami Slovenskëho parlamentu.  Svojich pribuzných na Slovensku povzbudzili na  rodinnú lásku k vyst'ahovanim do  Chorvátska, do Slavonie.  Dnes  členovja     matice spolu so chorvátskym  súborom  „Slavonija“ majú spoločne priestore v ktorých cvičia jazyk, spev, tance i slovenské zvyky.

Spevácky súbory   matice sú dobre znamy vo všetkych slovenských
osád v Chorvátsku, majú aj dve skupinky hudobníkov i  dve tanečníkov.

Cez  zimy  organizovala sa  školu slovenčiny, a v tomto školskom roku v
zakladnej školy „Mladost“  Jakšič riadne
v programu „C“  bolo organizované  vyučovanie
slovenského jazyku.