Jurjevac

Tel. 00385 (0)31 861 527

Mob. 00385 (0)95 919 4630

dopredsjednik: Vera Majdiš

Matica slovačka Jurjevac osnovana je 1994. godine kao Ogranak Matice slovačke Jurjevac pri MS RH, a od 1998. djeluje pod nazivom Matica slovačka Jurjevac. Osnivači su bili: Matija Kristek, Branko Baričjak, Vinko Šmider, Tomislav Jozefčak, Josip Kreiček, Dragutin Majdiš, Vladimir Florijančić, Stjepan Kristek, Adam Hmura i Anđelka Majdiš.

Danas MS ima 70 članova. Predsjednik je Matija Kristek ( od samog osnivanja do danas), dopredsjednik je Franjo Drga, a tajnica je Anđela Majdiš. Ostali članovi IO su: Tomica Kolarik, Vera Majdiš, Mirko Kolarik, Dragutin Majdiš, Vlado Kolarik i Branka Hmura.

U sklopu MS djeluju dvije folklorne skupine ( starija i mlađa), te ženska pjevačka skupina.
Voditeljica svih skupina je Anđela Majdiš, inače učiteljica jurjevačke škole, suosnivač MS, dugogodišnja tajnica. Rođena je 01.06.1965.g. u Jurjevcu, gdje i živi, te je od smog osnutka
MS i dopisničarka za slovački časopis " Prameň".

Aktivno započinjemo s radom 1994.g., kada je i osnovana dječja folklorna skupina, a 1996.g. s radom započinju i pjevačice. Prvi javni nastup bio je na dječjoj smotri slovačkog stvaralaštva, u Jelisavcu 1994.g. U mlađoj skupini aktivno radi 20-ero djece, a starija ima
12 članova, dok 5 djevojaka i 8 žena čine pjevačku skupinu. Ove sekcije redovito sudjeluju na svim manifestacijama u organizaciji Saveza Slovaka RH, prigodnim svečanostima našeg mjesta, festivalima, božićnim koncertima. Članice pjevačke skupine su ujedno i članice crkvenog zbora, te svake nedjelje i blagdane predvode pjevanje na misnom slavlju.

MS je 2000. godine bila organizator VI. dječje smotre slovačkog stvaralaštva RH, a 2004.g.
je svečano obilježila 10. obljetnicu svoga djelovanja, te 50. obljetnicu osnutka tamburaškog društva, koje na žalost više ne djeluje.

Folklorne skupine prvi puta posjećuju Slovačku 2006.godine, gdje sudjeluju na međunarodnoj smotri folklora pod nazivom "10. ročnik južnoslovenskych detskych a mladežnickych folklornych slavnosti v Dulovciach" . Ovim sudjelovanjem po prvi puta predstavljaju Savez Slovaka RH u Slovačkoj.

Svi se članovi aktivno uključuju u radi njihova je zasluga nesebična, ali isto tako i voditelja, jer samo tako imamo svoju perspektivu.

Anđela Majdiš