Međurić

Kontakt telefon: 00385 - 044 -668-354 Josip Jozefčik

Josip Jozefčik, predsjednik
Međurić 131, 44 321 Banova Jaruga

Željko Sladeček je dopredsjednik, Ivan Vasik- tajnik ,a Zdenka Uzel je blagajnica.
Članovi Izvršnog odbora su Davor Živanović, Josip Domitrović, Dejan Mihalčik, Željko Uzel i Renato Lipničan. Članovi Nadzornog odbora su Josip Feja, Josip Horčička i Nikola Jakovina.
Matica slovačka Medurić osnovana je 1996. godine. Danas broji 110 članova. Djeluje kroz dječju folklornu skupinu, folklornu skupinu odraslih i pjevačku skupinu.

Matica slovačka Medurić osnovana je 1996 godine na incijativu grupe gradana. Osnivači Matice bili su: Josip Jozefčik, Ivan Vasik, Vladimir Mihalčik, Zdenka Uzel, Josip Feja, Josip Horčička, Josip Domitrović, Josip Bukač, Ivan Lipničan, Ivan Jevak. Prvi nastupi Matice slovačke Medurić odvijali su se kroz nastupe pjevačke skupine koja je do tada djelovala u Čehoslovačkoj besedi, a pod vodstvom Josipa Ferenčakovića.

1998. godine osnovane su folklorne skupina djece i odraslih, a prva voditeljica bila je nastavnica Nevenka Šoufek. Slijedeće godine osnovana je muzička sekcija, a za voditelja je izabran Krunoslav Vasik. Iste godine nabavljene su originalne nošnje iz Slovačke "Goralski kroj" iz Oravske oblasti, područja iz kojeg potjeće većina Slovaka, a čiji potomci žive u Meduriću. Sporazumnom razdiobom sa Českom besedom, Matica slovačka je postala suvlasnik Narodnog doma u Meduriću i tako ima osiguran prostor za vlastiti rad. Uređenjem tavanskih prostorija osiguran je prostor za knjižnicu i čitaonicu, te održavanje sastanaka. Uz pomoć prijatelja iz Trstene, Slovačka, dogovoren je dolazak učitelja folklora , Gustava Sochana, koji već nekoliko godina dolazi u Medurić i uči mlade i odrasle plesove sa Orave, a za voditelja folklornih skupina izabrana je Anželika Sladeček.
Matica slovačka Medurić član je i Saveza KUD-ova grada Kutine i predstavlj ala je Kutinu na Županijskim smotrama folklora. Matica slovačka Medurić promiče kulturu, običaje, pjesme i ples Slovaka iz Orave. Rad MS Medurić provodi se sudjelovanjem na godišnjim dječjim smotrama, smotrama fo1klora Slovaka u RH, festivalu slovačkih pjesama "Keď sa ruža rozvíjala", smotrama folklora Moslavine, smotrama pjevačkih skupina Moslavine i drugim smotrama gdje smo nastupali u ime Saveza Slovaka ili Saveza KUD-ova Kutina. Posebno treba istaknuti nastupe na " Žetvenim svečanostima " u V. Zdencima, " Zeljarijadi " u Vidovcu, 2.Smotri nacionalnih manjina Zapadne Slavonije u Okučanima, te nastup u Jasenovcu povodom izbora naj-domaćice Hrvatske.
Ove 2006. godine obilježena je 10.godišnjica osnutka MS Medurić, a u prigodnom programu nastupile su obje folklorne skupine, pjevačka skupina i gosti iz Slovačke. Tim povodom Jozefčik Josip, Zdenka Uzel i Ivan Vasik primili su priznanja Saveza Slovaka za 10-godišnji rad, a MS Medurić dodijelila je Zahvalnice osnivačima, članovima Izvršnog odbora, sponzorima te obiteljima i pojedincima koji su u proteklom periodu višekratno sudjelovali u aktivnostima Matice slovačke Medurić. Zapažene nastupe MS Medurić imala je u Slovačkoj Republici: Trstena, Vavrečka, te Međunarodni Festival u Oravicama.

Godine 1999. organizirali smo V. dječju smotru slovačkog folklora u RH; 2000. g. XVIII. smotru slovačkog stvaralaštva RH", a 2006. VIII. Festival slovačkih pjesama "Keď sa ruža rozvíjala". Nekoliko puta bili smo domaćini gostima iz Slovačke, "Kubinčan" i "Orava" iz Dolný Kubín, te Matici slovačkoj iz Trstene.

Nastojanja za učenjem slovačkog jezika ostvarila su se ove, 2006. godine, jer je u područnoj školi Medurić počelo učenje slovačkog jezika u dva odjeljenja sa ukupno 18 učenika. Učiteljica slovačkog jezika na područnoj školi Medurić i osmogodišnjoj školi Lipovljani je Željka Uzel. Novi voditelji folklornih skupina su: Željka Uzel- za dječju folklornu skupinu i Elena Vasik za folklornu skupinu odraslih. Muzička pratnja je Večarić Mario (harmonika) ,te tamburaški sastav KUD Banova Jaruga pod vodstvom Josipa Ferenčakovića, koji je ujedno i voditelj
pjevačke skupine.
Potrebno je spomenuti i Puhački orkestar Česke besede Medurić, koji je sudjelovao na I. festivalu slovačkih pjesama, a sudjelovao je i prilikom svakom dolasku gostiju iz Slovačke.
Česka beseda Medurić i Matica slovačka Medurić zajedno su otkupili zemljište neposredno uz postojeći Narodni dom , planiraju dogradnju, odnosno proširenje Narodnog doma, jer postojeći pokazao nedovoljnim za sve veće aktivnosti, kako Česke besede tako i Matice slovačke.

Razvoj naše Matice obilježili su:
Josip Jozefćik, roden 1964. u Meduriću i Ivan Vasik, roden 1950. u Meduriću, za organiziranje i vodenje Matice, organiziranje smotri u Meduriću, organiziranje nastupa na smotrama, organiziranje prijema gostiju iz Slovačke, organiziranje odlasku u posjet matičarima u Slovačku te suradnju sa Savezom Slovaka, Savezom KUD-ova Kutina i drugim Maticama; Željko (1957.g.) i Zdenka (1959.g.) Uzel, rodeni u Meduriću, za promicanje kulture i folklorne djelatnosti, te stvaranje materijalnih uvjeta za rad Matice; Josip Horčička, roden 1963. u Meduriću, za organiziranje smotri u Meduriću, te stvaranje uvjeta za što bolji rad Matice.

Jozef Jozefčik