Miljevci

Kralja Tomislava 23

mob. +385 91 531 6893

tajnica Željka Kraljik

a ostali članovi UO su:  Franjo Malenjak, Rozika Cigan, Željko Lehpamer i Katica Vuković, a NO: Vera Radaš, Ivan Krupa i Davor Dorčak. Matica ima 102 člana, nema svoj prostor za rad pa se sastanci i probe održavaju u prostorijama osnovne škole.
U MS djeluju tri sekcije: plesno-pjevačka skupina najmlađih, plesno-pjevačka skupina mladih i plesno-pjevačka skupina starijih. Sve tri sekcije vodi Maja Malenjak.

Slovaci su u Miljevce došli davne 1836. g. Iako je 1931. g. po popisu stanovništva u Miljevcima zabilježeno 305 Slovaka, za vrijeme vladavine komunizma Slovaka u Miljevcima gotovo više i nije bilo. Vremenom se počinju zatirati slovački jezik i običaji. Dolaskom demokratske vlasti situacija se mijenja. Uz pomoć Osječanina Emila Dorčaka (porijeklom iz Miljevaca) i tadašnje predsjednice MS Osijek prof. Margite Žagarove osniva se u Miljevcima Inicijativni odbor u sastavu: Đuro Sobol - predsjednik i članovi: Slavko i Marija Mrva, Terezija Sobol, Ivica i Katica Vuković, Rozika Cigan, Zdenko Bedeković, Olgica Služek i Dragica Znika, a 29. prosinca 2004. g. osniva se Matica slovačka u Miljevcima.

Mnogo je osoba zaslužno za današnje postojanje i rad naše udruge, a kako ih ne možemo sve nabrojati, evo najzaslužnijih: baka Roza Znika koja nam je neizmjerna pomoć kao živa enciklopedija običaja i pjesama miljevačkih Slovaka; stručni suradnici - Andrija Kuric, prof., predsjednik Saveza Slovaka, zatim Zdenko Bedeković, pravnici Dijana Javorović i Josip Koleno, gospođa Vera Radaš, pjevači - Zlata i Mato Lukaček, Ivan Krupa, Željka Kraljik i Ivanka Klešćek, a nadasve predsjednik Đuro Sobol, inicijator osnivanja Matice, zagovornik njezina rada i napretka kako na planu kulturnog amaterizma, tako i na planu investicija, tj. nastojanju da se izgradi hrvatsko-slovački dom kako bi Matica opstala i nastavila s radom; vrlo je aktivna i tajnica Olgica Služek, dopisnica za "Prameň"; u skupini mladih ističe se izuzetno darovita Maja Malenjak koja je počela kao voditeljica i koreografkinja plesno-pjevačke skupine mladih, zatim preuzima i stariju skupinu, a od svibnja je voditeljica i najmlađih. Pod njenim se vodstvom vidi napredak svih skupina, a posebno najmlađih; za same početke i prve plesne korake miljevačkih Slovaka zaslužna je tajnica Saveza Slovaka RH Branka Baksa.
Matica slovačka Miljevci, osim plesa i pjesme, njeguje i slovački jezik, običaje i nacionalnu kulturu. Sve tri skupine sudjeluju na svim manifestacija Saveza Slovaka i ostalih MS. Slovačku kulturu, pjesmu i ples uspješno predstavljamo na svim događanjima u općini i županiji.

Olgica Služek