Našice

31 500 Našice

Branko Prišć , predsjednik

Tel. 00385-031-613-050 / 091256-3677

Dopredsjednik je Robert Dudjak a tajnik MS je Pavao Habuda, ujedno i član IO Saveza Slovaka RH. Matica slovačka je osnovana 27. rujna 1994.g. Na osnivanju je bilo jedanaest članova, a danas ih je 185. Zadatak MS je njegovati i unapređivati jezik i književno stvaralaštvo pripadnika slovačke narodnosti, njegovati kulturne, nasionalne i druge tradicije, običaje i manifestacije, razvijati suradnju s kulturno-povijesnim i drugim institucijama u gradu Našice. Organiziramo izložbe, tribine, promocije knjiga, njegujemo spomen obilježja, razvijamo suradnju s matičnom zemljom Republikom Slovačkom. Putem Hrvatskog Radija Našice, organiziramo emitiranje na slovačkom jeziku. Svake godine organiziramo izlet članova, tj. studijska putovanja u Republiku Slovačku, a u spomen parku "Devin"
( kod Bratislave) zasadili smo " drvo prijateljstva" u znak zahvalnosti za zbrinjavanje velikog broja djece iz Hrvatske početkom Domovinskog rata. Zasađeno "drvo prijateljstva" uspješno raste, a svake godine ga posjeti sve veći broj i Hrvata i Slovaka.

MS Našice i MS Zlate Moravce inicirali su potpisivanje ugovora o suradnji gradova Našice i Zlate Moravce, a ta suradnja je 2006.g. obnovljena i pojačana, nakon kraćeg prekida.
Redvito smo prisutni na svim značajnijim manifestacijama Saveza Slovaka RH i svih MS.
Naročito se ponosimo organizacijom "Plesa Slovaka i prijatelja" koji organiziramo svake godine u čast sv. Valentina. Na plesu sudjeluju predstavnici svih MS, uz ugledne goste iz Vlade RH i Vlade SR, te uz brojne poznate osobe iz kulturnog, političkog i privrednog života. Upravo će 9. veljače 2007. btit održan jubilarni " 5. Ples Slovaka i prijatelja". Ponosimo se suradnjom s Ogrankom Matice hrvatske u Našicama, s kojom dijelimo prostorije za rad. Značajna je suradnja i s Gradskom glazbom Našice, te sa Središnjom knjižnicom Slovaka u RH, pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici u Našicama. Zajedničkom suradnjom s MS Markovac i Veleposlanstvom SR , svjetski poznata skupina
" MUSA LUDENS" iz SR dočarala je u našičkoj i markovačkoj crkvi božićne slovačke pjesme.

MS je održala veći broj tribina, izložbi, promocija, od kojih navodimo samo neke:
Izložbe:
- mr. Lubica Bartalska ( DZS Bratislava): " Slovaci u Hrvatskoj"
- mr. Josip Waller, Našice: " Seoska arhitektura slovačkih naselja"
- Š. Prukner- Bratušek, Slovačka: " Izložba slika"
Promocije:
- dr. Stanislav Stolarik: " Humenski zavod i trojica košičkih mučenika"
- dr. Kvetoslava Kučerova: " Hrvati u Srednjoj Europi"
- pater Julije Jančula: " Predturska povijest Našica"
Tribine:
- mr. Josip Waller: Znameniti Slovaci našičkog kraja