Osijek

Hervegovačka 19, Višnjevac

mob. +385 98 211 294

tajnica Miluška Kuric

MS Osijek, osnovana je 15. lipnja 1993. g. Na skupštini je usvojen Statut i izabran prvi IO u sastavu: Ondrej Lovas- predsjednik, Miroslav Majera -dopredsjednik, te članovi - Strešnjak Miroslav, Margita Žagarova, Stjepan Kraljik i Josip Kreičik . U NO izabrani su: Pavao Štrbik, Blanka Mavretić i Vendel Krupa, a za tajnika Milan Činčurak.

MS okuplja Slovake iz Osijeka te okolnih mjesta; Višnjevac, Josipovac, Tenja, Antunovac, Livana, Briješće, Čepin i dr. mjesta. Promovira nacionalni i kulturni identitet slovačke narodnosti na polju umjetničkog i duhovnog stvaralaštva. U skladu s Ustavnim zakonima RH, te Statutom MS Osijek reprezentira kulturu svojih predaka, njeguje i unapređuje jezik, nacionalnu kulturu i običaje. Razvija suradnju sa lokalnim vlastima i drugim udrugama, radi njegovanja svoje nacionalne kulture ali i radi zbližavanja i razvijanja prijateljske suradnje naroda RH i SR. Već od samog osnivanja MS je počela na okupljanju Slovaka, te učenju slovačkog jezika, a u prosincu iste godine organazira predavanje dr. Stjepana Sršana i prof. Jaroslava Pecnika "Slovaci u Osijeku". Značajnu aktivnost MS bilježi u radu od 1996. g. dobivanjem na korištenje prostor u Gradskoj četvrti Gornji grad Osijek čime postoji mogućnost okupljanja većeg broja članova. Sa radom započinje pjevačka skupina uvježbavajući slovačke narodne pjesme uz pratnju tamburaša škole "Batorek". Također počinje i tečaj slovačkog jezika koji vodi prof. Ana Žagar. Pjevačka skupina uz pratnju tamburaša ima prvi nastup na smotri folklora u Josipovcu 09.06.1996. godine, a već 22.06. iste godine nastupa u HNK Osijek kao gost koncerta Tamburaške škole "Batorek".

Iako su članovi MS uspostavali kontakte sa oko 200 Slovaka na području Osijeka u MS se učlanilo njih 75. Do danas je u MS bilo učlanjeno 180 članova. Broj članova varira iz godine u godine jer mnogi zaborave platiti članarinu. Tako da negdje oko 80 članova svake godine obnovi članarinu, dok je aktivno u pjevačkoj, folklornoj i tamburaškoj grupi oko 40 članova. U dječjoj grupi aktivno sudjeluje desetero djece, uglavnom unuci članova MS.

U lipnju 1997. godine Matica organizira za svoje članove izlet u Slovačku s ciljem upoznavanja kulturnih i prirodnih znamenitosti, kao i gospodarskah prilika RS. Od 1996. g. MS sa zapaženim uspjesima sudjeluje na svim manifestacijama koje organizira Savez Slovaka u RH, organizara izložbe i predavanja o poznatim Slovacima koji su živjeli i radili u Osijeku.

U radu MS možemo razlikovati dva perioda: od osnivanja 1993. g. pa do konca 1997.g. , kada je tadašnji predsjednik. Ondrej Lovas iz osobnih razloga najavio da ne želi više biti predsjednik. Tadašnji dopredsjednik Michael Strešniak obnaša dužnost predsjednika sve do 03.06.1998. g. kada
je podnio zahtjev za razrješenje. 07.10.1998. g. održana je izvanredna izborna skupština . Za predsjednicu je izabrana Margita Žagarova, dopredsjednik Josip Kreičik, tajnica ostaje Anđelka Đunđa, a financije od osnivanja vodi Pavao Štrbik, novi člana IO je Željko Zatko. U NO izabrani su: Blanka Mavretić predsjednik i Antun Jantošek član.

- 1 -

Margita Žagarova aktivira rad pjevačke skupine, oživljava tečaj slovačkog jezika i uvodi rad dječje pjevačke i recitatorske grupe. Već u 12-tom mjesecu 1998. godine MS organizira Večer ˝ Božićnih i novogodišnjih pjesama i običaja Slovaka ˝ sudionici su MS iz Iloka, Osijeka, Jelisavca, Markovca, Josipovca, Jurjevca, ali i crkvenog zbora Župe sv. Luke iz Josipovca. Manifestacija postaje tradicionalna i svake godine masovnija. Uspostavljena je dobra suradnja sa ostalim Udrugama u gradu, hrvatskim društvima iz bliže okolice Osijeka ( KUD Željezničar Osijek, Lipa Semeljci, Josip Šošić Tenje, udruge Mađara, Makedonaca, Rusina i Ukrajinaca i dr.), a posebno sa lokalnim vlastima. Svake godine sudjelujemo na manifestaciji ˝Šarana jaja bojama grada˝, gdje nacionalne manjine i hrvatske udruge prikazuju Uskrsne običaje, pisanice bojane u tradiciji svog naroda. Ovdje smo koristili pomoć MS Markovac, MS Jurjevac i MS Josipovac. Tradicionalan je nastup za Valentinovo, u Domu umirovljenika.

2002. g, organizirali smo IV. Festivala slovačke pjesme ˝Keď sa ruža rozvijala˝, uz pomoć Saveza Slovaka. Sudjelovale su sve MS iz RH, te gosti KUD Željezničar iz Osijeka. Priredba je održana u Dječjem kazalištu Osijek, a druženje i večera u Sindikalnom domu šećerane. Posebno treba istaknuti učešće na koncertu pjesama održanog uoči dolaska sv. oca Pape Ivana Pavla II u Osijek.
U 2003. g. članovi MS angažirali su se u provođenju izbora za Vijeća nacionalnih manjina. Ispoštivali smo zakonske norme i prijavili listu kandidata za Nacionalno vijeće Slovaka grada Osijeka, te zajedničku listu MS Osijek, Jurjevac, Josipovac, Markovac i Našice za Županijsko vijeće. Predsjednik Gradskog vijeća Slovaka za Osijek je dr. Andrija Kristek.

Ponosni smo na rad MS u 2005.g. Po prvi puta smo uz pomoć Saveza Slovaka , a posebno predsjednika Andrije Kurica, od 31.05.-05.06. organizirali Tjedan kulture Slovaka RH. Postavljena je izložba slikara- umjetnika Slovaka RH pod nazivom: ˝Naša prva zajednička izložba˝ u Tekstilnoj školi od 31.05.-05.06., zatim je održana ˝Večer poezije i izdavaštva˝ na Filozofskom fakultetu, "Slovenčina moja" u Ugostiteljskoj školi; Večer slovačke pjesme i folklora u Mađarskom školskom centru, s nama sudjelovali KUD Čardaš iz Suze i DFS Nitranček iz Nitre. Po prvi puta pored pjevačke skupine se predstavila odrasla folklorna - plesovima Vyletela lastovienka i Krucena, ali i dječja plesna skupina. Dana 05.06. održana je ˝23. smotra slovačkog stvaralaštva RH" svih MS u RH, te KUD Željezničar iz Osijeka i Nitranček iz Nitre. U lipnju smo izdali monografiju ˝ Deset godina Matice slovačke Osijek ˝, grupe autora: Michala Strešniaka, Margite Žagarove i Andrija Kurica. Knjiga obuhvaća 112 stranica sa pregršt fotografija ,od čega 8 u boji.

23.02.2006. g. MS održava Skupštinu na kojoj predsjednica M. Žagarova podnosi molbu za razrješenje dužnosti. Novo vodstvo: predsjednik Josip Kreičik, dopredsjednica Blanka Mavretić, članovi IO su Margita Žagarova, Emil Dorčak, Anđelka Đunđa i Pavao Štrbik. Margita Žagarova predložena je za počasnog predsjednika i voditelja pjevačke skupine.
2006.g. sudjelovali smo na svim manifestacijama Savez Slovaka , u Tenji na rujanskoj manifestaciji ˝Slavonijo u jesen si zlatna˝ slovačkim pjesamama i plesom Konopa; 28. i 30. 9. na manifestaciji " Jesen u Tvrđi ", pripremali smo stara slovačka jela od krumpira, bundeva, jabuka i sira (polesnjak, brindzove haluški, opekance, pogačice, korbačiki i dr.).

Tradicionalno od 1997. g. MS za svoje članove i prijatelje Slovaka organizira izlet u Slovačku. Na tim putovanjima upoznali smo Slovačku od juga do sjevera i istoka do zapada. Posjetili smo Budimpeštu, Beč, Prag, Krakow i obavezno svaki put Bratislavu, gdje se uvijek može vidjeti nešto novo, upoznati kulturna baština i gospodarski napredak Slovačke.

Josip Kreičik, dipl.oecc.