Radoš

tajnica  Marija Vranković

Radoš 43

tel. +385 32 596 299

Matica slovačka Radoš osnovana je 27. veljače 2000. godine, a prvi predsjednik je bio Mirko Cinkocki, dopredsjednik Jozo Jurić, voditeljica plesne i pjevačke skupine Alexander
Knapček i Alexandra Knapčekova, koreografkinja je Jarmila Hrubikova, a voditeljica dramske sekcije Lydia Šimonova. Matica broji 52 člana.

Slovačko prosvjetno društvo " Hviezdoslav" je glavni nositelj svih aktivnosti u MS, osnovano je 1946. godine, kada je izgrađen i Slovački kulturni dom, koji je izgrađen dobrovoljnim radom Slovaka na Radošu. Prvu kazališnu predstavu izveli su 1949. g., a istom su se predtavljali u slovačkim selima Srijema i Bačke. Društvo je imalo folklornui i glazbenu sekciju, pa su već 1950.g. za Božić nastupili u Radošu. Program je pripremila Anna Verešova. Društvo je I od prvog dana osnutka imalo i svoju knjižnicu, koja je vremenom imala vrlo bogat fond slovačkih knjiga. Ostatak knjižnog fonda nalazio se do nedavno u prostorijama osnovne škole Radoš. Članovi društva su sa učiteljima na Radošu i sa mjesnim odborom , baš kao i danas, pripremali prigodne programe za maskenbal, berbu grožđa, majsko drvo i slično. Subotom, nedjeljom i blagdanima organizirale su se igranke i zabave.
Društvo je uspješno, ali ponekad i manje uspješno, radilo sve do 1991.g. Za vrijeme domovinskog rata društvo nije radilo. Rad se ponovo pokrenuo upravo osnivanjem MS u 2002. godini.

Danas MS ima folklornu, pjevačku i kazališnu sekciju. S obzirom da zgrada Slovačkog narodnog doma nije bila slobodna ( do nedavno), članovi su se sastajali u prostorijama osnovne škole, koja je krajem 2006. godine srušena. Članovi nesebično rade na uređenju Slovačkog narodnog doma. Najviše rade pjevačka i folklorna sekcija, kojoj svesrdno pomažu članoi MS Ilok. Sudjelujemo na svim manifestacijama koje organizira Savez Slovaka RH, ali i na općinskim i županijskim kulturnim događanjima. Neke od naših najznačajnijih akcija su:
" Berba grožđa ", " Majsko drvo", " Pokladna zabava" i zabava za " Štefana". Možemo se pohvaliti nastupima u Iloku, Markovcu, Međuriću, Osijeku, Jelisavcu, Josipovcu, Zagrebu,
Zokovom Gaju i mnogim drugim mjestima.

Predsjednik ( od 2008.g.) je Mirko Cinkocki, koji zajedno sa ostalim članovima IO nastoji na što bolji i brži način pojačati rad sekcija na očuvanju slovačke kulturne baštine, a čemu doprinosi i učiteljica slovačkog jezika, Marija Pejakova, koja u iločkoj osnovnoj školi uči našu djecu.