Zagreb

Tel. 00385-01-2330013

info & slovaci-zagreb.com

tajnik:Vladimir Bali

Matica slovačka Zagreb osnovana je 01. prosinca 1995.god. Osnovali su ju Matica slovačka u Hrvatskoj i Društvo hrvatsko-slovačkoga prijateljstva Zagreb.
Za prvoga predsjednika izabran je Zlatko Jevak. U jedanaest godina djelovanja nismo riješili problem vlastitog prostora. Osnivačka skupština održana je u prostorijama Društva hrvatsko- izraelskog prijateljstva u Zagrebu. Matična događanja većinom smo priređivali u Domu Češke besede Zagreb (nekadašnjem Čeho-slovačkom domu, koji su podigli češka i slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj, na zemljištu koji je darovao Grad Zagreb 1937.godine). Veća događanja priređivali smo u palači Matice hrvatske.
MS Zagreb pomogla je osnivanju Matice slovačke Lipovljani (VI/1996) iMedurić (X/1996).

U programima rada najviše su bile zastupljene spomen večeri- obilježavanja godišnjica rođenja ili smrti znamenitih Slovaka i Hrvata, koji su zadužili slovačku i hrvatsku kulturu i prijateljstvo naših dvaju naroda. Na ovim događanjima studenti slovakistike sa Filozofskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta čitali su ulomke slovačkih pisaca.
Godine 1997. prigodom 200. obljetnice rođenja Štefana Moysesa, zagrebačkog profesora i prvog predsjednika Matice slovačke (1863.-1869.g.) na svečanoj akademiji postavili smo u predvorju gimnazije, gdje je predavao, dvojezičnu spomen-ploču.
Godine 2003. uz 75.godišnjicu smrti velikog slovačkag pisca Martina Kukučina (1860.-1928.), koji je dugo godina radio kao liječnik u Hrvatskoj, na svečanaj akademiji u Lipiku, gdje je proživio svoje posljednje godine života, postavili smo dvojezičnu spomen-ploču na zgradu u kojoj je živio.

Matica slovačka Zagreb izdala je osam knjiga, od kojih prvu sa Maticom hrvatskom na hrvatskom jeziku "Hrvati u srednjoj Europi" autorice Kvetoslave Kučerove. Godine 2000. s Maticom hrvatskom Križevci izdali smo knjigu autora Stanislava Stolarika na hrvatskom jeziku "Humenski zavod i trojica košičkih mučenika". Godine 2002. izdali smo knjigu pripovijesti autorice Nevenke Nekić "Uspomene iz Slovačke", a dvije godine poslije prošireno II. izdanje. Prigodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Matice slovačke
Zagreb izdali smo dvojezičnu knjigu "10.godina MS Zagreb". Početkom 2006.g. sa Maticom slovačkom izdali smo najprije na hrvatskom jeziku knjigu ''Slovaci u Hrvatskoj" autorice Kvetoslave Kučerove, a nekoliko mjeseci kasnije i na slovačkom jeziku. U drugoj polovini 2006.g. u suradnji sa Filozofsko-teološkim institutom Družbe Isusove, izdali smo na hrvatskom jeziku knjigu autora Ferdinanda Takača "Uzničke uspomene Hrvata Isusovca za komunizma u Slovačkoj". Znači, pet knjiga smo izdali u vlastitoj nakladi, a tri u suradnji.

Za jedanaest godina postojanja, priredili smo 24 studijska putovanja, od kojih 22 u Slovačku, te još deset po Hrvatskoj. Osim putovanja 2003.god.u Bosnu i Hercegovinu,
2006. god. posjetili smo Slovake u Bačkom Petrovcu i Staroj Pazovi. Godine 2002. smo
u suradnji sa MO MS Trstena pripremili veliku svečanu akademiju u Trstenoj prigodom
100.-te godišnjice odlaska Slovaka sa Orave u Donju zemlju, a tada smo posjetili Krakow i Wyeliczku.

- 1 -
Desetu godišnjicu osnutka MS Zagreb obilježili smo 18. ožujka 2005.godine .kazališnom predstavom SKUS-a " Janko Čmelik" iz Stare Pazove - "Probudi se Kato", 4. studenoga 2005. g. koncertom slovačke narodne glazbe i pjesme sastava Miroslava Dudika iz Bratislave.

Podsjećamo na uspješnu suradnju s Maticom hrvatskom, a na naš prijedlog 1998. godine u Bratislavi u dvije Matice potpisale Dogovor o suradnji dviju Matica, te smo zajednički izdali dvije knjige. Dobro smo suradivali i sa Društvom hrvatsko-slovačkoga prijateljstva Zagreb, kada smo priređivalei zajedničke večeri prigodom obilježavanja godišnjica slavnih Slovaka i Hrvata. U našem radu mnogo nam je pomogao Lektorat slovačkoga jezika na FF zagrebačkog sveučilišta, kao i slovačko Veleposlanstvo u Zagrebu.
Naša događanja financijski je potpomagao Savez Slovaka, Savjet za nacionalne manjine RH, Ministarstvo kulture RH, te Grad Zagreb. Svima od srca zahvaljujemo. Ostvarivanje jednog projekt nam je 1999.god. pomoglo Ministarstva kulture Slovačke Republike.

Matica slovačka Zagreb ima više od 120 članova. Grad Zagreb je obećao do kraja 2006. god. riješiti prostor (2o m2) za predstavnika slovačke nacionalne manjine grada, a već nam je poklonio poslovni računar i financijski pomaže našu djelatnast, pa postoje veliki izgledi da će naša aktivnost biti još bolja i raznovrsnija.

Mirjana Jevak