MATICA SLOVAČKA ZAGREB

Šubićeva 20
10 000 Zagreb
tel./fax: 00385 (0)1 652 0553
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Predsjednik: Zlatko Jevak, ml.
mob: +385 98 277 714
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dopredsjednica: Alena Bali
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tajnik: Vladimir Bali
tel: 098 164 4740

Blagajnica: 
Ana Đikanović
tel: 098 133 1241, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Matica slovačka Zagreb

Osnivačka skupština Matice slovačke Zagreb (MS Zagreb), kao deveti ogranak Matice slovačke u Hrvatskoj sa sjedištem u Našicama, održana je 01. prosinca 1995. godine u prostorijama Hrvatsko-izraelskog društva u Vodnikovoj ulici u Zagrebu. Osnivači su bili Matica slovačka u Hrvatskoj i Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva Zagreb. U prvi izvršni odbor (IO) ogranka MS Zagreb izabran je Zlatko Jevak u funkciji predsjednika, a kao članovi izabrani su: Zuzana Marčinko, Lidija Puharić, Kazimir Šturik, Juraj Demus, Vera Zima i Lukrecija Vrnoga. Na ovoj skupštini usvojen je i statut MS ogranak Zagreb.

Želimo spomenuti da su se Slovaci i Česi već od kraja 19. stoljeća međusobno okupljali u Zagrebu. Prvobitni cilj je bio okupljanje zemljaka radi očuvanja materinjeg jezika, običaja, kulture i općenito zavičajnog načina življenja. Zajedno su djelovali u društvima pod različitim nazivima što je bio rezultat zajedničkog življenja dvaju naroda u jednoj državi Čehoslovačkoj republici kao državnoj zajednici Čeha i Slovaka osnovanoj 1918. godine. Na godišnjoj skupštini 1982. godine usvojen je statut po kojem se društvo zvalo “ Česká beseda – Spolek Čechů a Slováků v Zahřebĕ“. Čehoslovački narodni dom, sa sjedištem u Šubićevoj ulici 20, sagrađen je na zemljištu, kojeg je za izgradnju Čehoslovačke škole i društvenih prostorija, ugovorom darovala gradska vlast grada Zagreba 1935. godine, s time da se dom trebao izgraditi u roku od 2 godine. Za skupljanje potrebnih financijskih sredstava osnovano je dioničko društvo Čehoslovački narodni dom u Zagrebu. Novčane priloge za izgradnju davali su građani češke i slovačke narodnosti u Hrvatskoj. Zahraničný Ústav Čehoslovačke Republike odobrio je pozajmicu (40% sredstava), koja su uzmanjkala. U nekoliko navrata dobivena su financijska sredstva od Ministarstva prosvjete i školstva i Ministarstva vanjskih poslova ČSR. Dom je završen u ožujku 1937. godine. Povijest doma pratila je društvenu i političku situaciju u drugoj polovici 20. stoljeća – dom je bio oduzet od strane vlasti, predan u zakup, te napokon vraćen u derutnom stanju 1996. godine Češkoj besedi.

U trenutku svog osnivanja MS Zagreb, bez tradicije i iskustva u samostalnom radu, bez prostorija i stalnih članova, morala se usmjeriti na program koji može ostvariti u datim okolnostima. Tako se najviše usmjerila na organiziranje književnih, odnosno spomen večeri, na kojima obilježavamo godišnjice rođenja ili smrti znamenitih Slovaka i Hrvata, koji su zadužili slovačku i hrvatsku kulturu i gradili prijateljstvo naših dvaju naroda. Njegujemo slovačku tradiciju, predstavljamo našu kulturu i običaje putem izložbi, gastronomske ponude, organiziramo studijska putovanja u matičnu zemlju, zemlju naših predaka, a matična događanja većinom priređujemo u prostorijama Češke besede u Šubićevoj ulici 20 (nekadašnjem Čehoslovačkom narodnom domu), te u Matici hrvatskoj na Strossmayerovom trgu 4, u Zagrebu.

Najznačajnija događanja:

-1997. godine, prigodom 200. obljetnice rođenja Štefana Moysesa, zagrebačkog profesora i prvog predsjednika Matice slovačke, na svečanoj akademiji postavili smo dvojezičnu spomen ploču u predvorju Gornjogradske gimnazije, gdje je više od 20 godina predavao;

- 2002. godine, prigodom 100-te godišnjice odlaska Slovaka sa Orave u „Donju zemlju“ – zapad Hrvatske, u suradnji sa MS Trstená pripremili smo veliku svečanost u Trstenoj;

- 2003. godine, u parku grada Lipik postavili smo dvojezičnu spomen-ploču velikom

slovačkom piscu Martinu Kukučinu (75. godišnjica smrti), koji je zadnje 2 godine svog života proveo u Lipiku te kao liječnik dugo godina radio u Selcima na otoku Braču, gdje je na njegovoj kući postavljena dvojezična ploča 2011. godine;

- 2005. godine smo obilježili desetu godišnjicu osnutka MS Zagreb u kazalištu Vidra kazališnom predstavom SKUS-a " Janko Čmelik" iz Stare Pazove - "Probudi se Kato", a 4. studenoga koncertom slovačke narodne glazbe i pjesama u izvođenju sastava Miroslava Dudika iz Bratislave;

- od 2013. godine redovito sudjelujemo u programu, koji svake godine organizira Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba kao što je obilježavanje Dana nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, Izložbi pisanica nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu;

- od 2016. godine u suradnji s Predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba održava se tečaj slovačkog jezika, koji vodi profesor fonetike i slovakistike, a tečaj pohađa 12 polaznika.

Izdavačka djelatnost MS Zagreb je vrlo raznovrsna i bogata jer smo od osnutka do danas izdali više od 10-tak knjiga u vlastitom izdanju, a 3 knjige kao suizdavači. Vrijedno je spomenuti najznačajniju knjigu Slovaci u Hrvatskoj autorice Doc. PhDr. Kvetoslave Kučerove, koju smo izdali 2005. godine u suradnji s Maticom slovačkom u Martinu. Knjiga je izašla prvo na hrvatskom jeziku, a nekoliko mjeseci kasnije i na slovačkom jeziku.   Prigodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja MS Zagreb 2006. godine izdali smo dvojezičnu knjigu Deseta godišnjica Matice slovačke Zagreb u kojoj su navedena sva naša događanja.

MS Zagreb, kao jedna od 18 slovačkih matica, pripada Savezu Slovaka u Hrvatskoj - krovnoj organizaciji koja ima sjedište u Našicama, te u kulturno-društvenom časopisu Slovaka u Hrvatskoj Prameň, koji izdaje Savez Slovaka u kojem objavljujemo članke o našim aktivnostima.

Od svog osnutka MS Zagreb surađuje s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, Lektoratom slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Društvom hrvatsko-slovačkoga prijateljstva Zagreb.  

Donošenjem Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina („NN“ br.: 155/02, 47/10,

80/10, 93/11), pripadnicima nacionalnih manjina, zajamčeno je pravo izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. U Gradu Zagrebu od 2004. godine djeluje i predstavnik slovačke nacionalne manjine s kojim zajedno organiziramo naše aktivnosti. Na izborima 31. svibnja 2015. godine za Predstavnika slovačke nacionalne manjine u Gradu Zagrebu izabran je Zlatko Jevak,ml.

Dana 19. siječnja 2016. godine održana je izborna skupština MS Zagreb i izabran je IO u sastavu: Alena Bali u funkciji predsjednice, Zlatko Jevak u funkciji dopredsjednika, a kao članovi: Vjerka Pifat, Zlatko Jevak, ml., Katarina Dragić, Lidija Briševac, Željka Hlinka, Juraj Ivandić, Dragutin Ivančić. Tajnik Predstavnika slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba je Vladimir Bali, koji ovu funkciju obavlja već od 2006. godine, te funkciju tajnika MZ Zagreb od 2013. godine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u gradu Zagrebu ima 207 pripadnika slovačke nacionalnosti, a MS Zagreb u 2016. godini broji oko 80-tak članova.

Iako naša Matica većinom broji članove starije generacije i dalje radimo, angažiramo se na različitim područjima prema svojim mogućnostima, a svojim aktivnostima želimo građanima Grada Zagreba predstaviti Slovačku kao zemlju bogate tradicije i kulture, kao zemlju srdačnih i gostoljubivih ljudi.