MATICA SLOVENSKÁ JURJEVAC

Tajomníčka: Anđela Majdiš
tel +385 31 861 423
mob. +385 95 831 2333

Matica slovenská Jurjevac bola založená roku 1994 ako Miestny výbor MS v Chorvátsku, a od 1998. roku pôsobí ako MS Jurjevac. Zakladateľmi boli: Matija Kristek, Branko Baričjak, Vinko Šminder, Tomislav Jozefčák, Josip Kraiček, Dragutin Majdiš, Vladimir Florijančić, Stjepan Kristek, Adam Hmura a Anđela Majdišová. Dnes Matica počíta 70 členov.

Všetci členovia sa aktívne zapájajú do činnosti a svojou usilovnosťou ukazujú, že tento spolok má svoju perspektívu.

V rámci MS Jurjevci pôsobia dve folklórne skupiny (mladšia a staršia), ako i ženská spevácka skupina. Vedúcou všetkých skupín je Anđela Majdišová, učiteľka v jurjeveckej škole, spoluzakladateľka a dlhodobá tajomníčka MS Jurjevac.

Matica aktívne začala s prácou 1994. roku, keď založili detskú folklórnu skupinu a 1996. r. začala pôsobiť aj spevácka skupina. Prvé vystúpenie folklórnej skupiny bolo 1994. roku v Jelisavci na zväzovej Detskej prehliadke slovenského folklóru v Chorvátsku. V mladšej folklórnej skupine účinkuje asi 20 detí, v tej staršej je 12 mladých a spevácku skupinu činí 5 dievčín a 8 žien. Tieto skupiny sa pravidelne zúčastňujú všetkých slovenských kultúrnych podujatí v organizácii Zväzu Slovákov. Spevácka skupina sa zúčastňuje rôznych slávnostiach v dedine, vystupuje na festivale hudby a piesne Slovákov v Chorvátsku ako aj na Vianočnom koncerte v Jurjevci. Členky speváckej skupiny zároveň sú aj členkami cirkevného zboru, takže každej nedele a sviatku svojím spevom sprevádzajú omše.

MS Jurjevac 2000. roku organizovala VI. Detskú prehliadku slovenského folklóru v Chorvátsku.

V roku 2004 MS v Jurjevci zaznamenala 10. výročie svojho založenia a 50. výročie založenia tamburášskej skupiny, ktorá, žiaľ, viac nepôsobí. Roku 2006 folklórna skupina po prvý krát pobudla na Slovensku, kde vystupovala na 10. ročníku "Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávností" v Dulovciach. Touto účasťou po prvýkrát predstavovala Zväz Slovákov v RCH.
V roku 2017 boli organizátormi 19. prehliadky slovenskej hudby a piesne Keď sa ruža rozvíjala.

Všetci členovia sa aktívne zapájajú do práce Matice a preto je ich zásluha veľká, práve ako i vynakladanie úsilia ich vedúceho, lebo týmto Matica ukazuje, že má svoju perspektívu.

Anđela Majdiš