MATICA SLOVENSKÁ OSIJEK

Podpredseda MS: Emil Dorčak

Tajomník MS: Robert Zgrablić

Matica slovenská Osijek

MS Osijek bola založená 15. júna v roku 1993, v ktorej post prvého predsedu zastával  Andrija Lovas. MS zoskupuje Slovákov z Osijeku a okolitých miest: Višnjevca, Josipovca, Tenje, Antunovca, Livany, Briješća, Čepina a ďalšie obce. Jej misiou je uchovanie národnej a kultúrnej identity slovenskej národnostnej menšiny v oblasti kultúrnej, umeleckej a inej tvorivosti. V súlade s Ústavným zákonom ChR a vlastným štatútom, MS Osijek prezentuje kultúru svojich predkov, pracuje na uchovaní slovenského materinského jazyka, národnej kultúry a zvykov. Ciele pôsobenia - uchovanie vlastnej národnej kultúry, rozvoj priateľskej spolupráce so subjektmi a občanmi Chorvátskej republiky ako aj Slovenskej republiky, dosahuje v spolupráci s lokálnou samosprávou a občianskymi združeniami.

Významný pokrok MS Osijek dosiahla v roku 1996, kedy na používanie získava priestory v mestskej štvrti Gornji grad Osijek, čo umožnilo stretávanie sa väčšieho počtu členov. S pôsobením vtedy začala spevácka skupina, ktorá s hudobným sprievodom frekventantov  tamburášskej školy "Batorek" nacvičovala slovenské ľudové piesne. Spevácka skupina v sprievode tamburášov mala prvé vystúpenie 9. júna 1996 na prehliadke folklóru v Josipovci, a v tom istom roku 22. júna vystúpili v Chorvátskom národnom divadle v Osijeku ako hostia na koncerte tamburáškej školy "Batorek". V tom období sa začalo aj s kurzom slovenského jazyka, ktorý prebiehal pod vedením prof. Any Žagar. Od roku 1996 sa MS Osijek  zúčastňuje na všetkých podujatiach, ktoré  organizuje Zväz Slovákov, usporadúva výstavy ručných prác svojich členov, organizuje prednášky o významných Slovákoch.

Od roku 1997 MS Osijek už tradične pre svojich členov a priateľov Slovákov organizuje výlety na Slovensko, v rámci ktorých sme spoznali mnohé zákutia Slovenska, od juhu na sever a od východu na západ. Navštívili sme aj Budapešť, Viedeň, Prahu, Krakov, avšak najčastejšie Bratislavu.

V roku 1998 bola za predsedníčku zvolená Margita Žagar, ktorá osviežila pôsobenie speváckej skupiny a kurz slovenského jazyka a založila detskú recitačnú a spevácku skupinu. V decembri 1998 MS Osijek prvý krát organizuje  „Večer božićnih pjesama i običaja Slovaka˝ - „Večierok slovenských vianočných piesní a zvykov“ a toto podujatie sa stáva hlavným výročným podujatím matice, na ktorom sa dodnes zúčastnili všetky matice slovenské v Chorvátsku.    Každoročne sa matica zúčastňuje podujatia „Šarana jaja bojama grada˝ („Pestré kraslice vo farbách mesta“), v rámci ktorej príslušníci národnostných menšín a chorvátske občianske združenia predvádzajú veľkonočné zvyky a vystavujú kraslice vyhotovené tradičnými technikami. V Dome dôchodcov Višnjevac usporadúvame na sv. Valentína už niekoľko rokov kultúrny program.

Členovia matice sa v roku 2003 zapojili do realizácie volieb do Rady národnostných menšín.  S hrdosťou spomíname na rok 2005, počas ktorého usporiadali viaceré podujatia. Organizovali sme s pomocou Zväzu Slovákov a vtedajšieho predsedu Zväzu Andriju Kurica po prvýkrát Týždeň slovenskej kultúry, ktorý sa konal od 31. mája do 5. júna. V rámci podujatia sa v priemyselnej textilnej škole konala výstava maliarskych prác Slovákov v Chorvátsku pod názvom: ˝ Naša prvá spoločná výstava ˝, na Filozofickej fakulte bol usporiadaný ˝ Večierok poézie a vydavateľstva ˝ , ďalej sa uskutočnila prehliadka žiackych literárnych prác "Slovenčina moja" v priestoroch Hotelovej akadémie, ale aj Večierok slovenskej piesne a folklóru v Maďarskom školskom centre, na ktorom sa okrem matičiarov z Osijeku zúčastnili KUS Čardaš zo Suzy i DFS Nitranček z Nitry. Pri tejto príležitosti okrem speváckej skupiny vystúpila po prvýkrát detská tanečná skupina a dospelá tanečná skupina, a to s tancami Vyletela lastovienka a Krucena. Dňa 5. júna bola usporiadaná ˝23. prehliadka slovenskej tvorivosti v ChR" . V júni toho roku sme vydali dvojjazyčnú 112 stranovú monografiu „Desať rokov Matice slovenskej Osijek ˝ od kolektívu autorov Michal Strešniak, Margita Žagar a Andrija Kuric.

MS Osijek od roku 2006 pôsobí pod vedením predsedu Josipa Kreičika, ktorého v roku 2013 vystriedal aktuálny predseda Emil Dorčak.

Družbu s MO MS (SUBOR MATIČIAR) a obcou Čakajovce MS Osijek nadviazala v roku 2009 a dnes sme s nimi skutoční priatelia. Stretli sme sa osem krát, naposledy  v rámci podujatia „Susret s prijateljima u Osijeku“ („ Stretnutie s priateľmi v Osijeku“), ktoré sme zrealizovali 3. septembra 2015.

V roku 2014 našu maticu na speváckom festivale slovenských ľudových piesní „Cez Nadlak je“ v Nadlaku v Rumunsku zastupovala sólistka Darinka Silađi. Za interpretáciu piesní Odam še neodam a Zaleť sokol  získala cenu časopisu Naše snahy.

Spevák-sólista Robert Zgrablić v rokoch 2014 a 2015 na „Stretnutí v Pivnickom poli“, na festivale, ktorý sa koná v Srbsku v obci Pivnica, získal cenu odbornej poroty za najúspešnejšiu interpretáciu.

V MS Osijek v súčasnosti aktívne pôsobí okolo 50 z celkového počtu 80 členov, a to v rámci spevácko-hudobnej skupiny, dospelej tanečnej skupiny, detskej tanečnej skupiny a v rámci krúžku ručných prác. Ostatné ocenenie matica získala v tomto roku, a to za najkrajšiu kraslicu na podujatí „Šarana jaja bojama grada“ .