MATICA SLOVENSKÁ SOĽANY

Tajomníčka: Barbara Čuha
Matije Gupca 98, Soljani
mob. +385 95 560 9887

Matica slovenská v Soľanoch bola založená roku 1993. Prvým predsedom a zakladateľom bol Andrija Pekar. Spevácka skupina začala s pôsobením 1994. roku. Kvôli zvýšenom počtu členov, Matica v roku 1996. založila folklórnu skupinu.

Na pamiatku a česť zakladateľa Matice, Kultúrno-umelecký spolok zmienil svoj názov z KUS Matice slovenskej do KUS Ondreja Pekara. Zmenu mena spolok zaznamenal postavením pamätnej tabule zosnulému zakladateľovi.

Matica aktívne pracuje na ochrane a prezentácii slovenskej kultúry v Chorvátsku a susedných štátoch. Účinkuje na všetkých prehliadkach slovenského folklóru v Chorvátsku, ako aj na všetkých prehliadkach Vukovarsko-sriemskej župy. Pestuje dlhoročné priateľstvo s miestom Krnča na Slovensku, ktoré začalo dávneho 1989. roku. Za svoje početné vystúpenia Matica je, okrem svojim tanečníkom, vďačná aj hudobníkom z Iloku za ich pomoc. Matica aktívne spolupracuje s učiteľom slovenského jazyka na základnej škole v Soľanoch.