20. Keď sa ruža rozvíjala

(0 hlasov)
20. Keď sa ruža rozvíjala Doporučený

V Kultúrnom dome v Josipovci Punitovskom prebehol 3. novembra úspešne v poradí už 20. festival slovenskej hudby a piesní pod názvom Keď sa ruža rozvíjala v organizácii Matice slovenskej v Josipovci a Zväzu Slovákov. Matičiari z Josipovca mali po tretíkrát česť stať sa organizátormi tohto dôležitého zväzového festivalu, ktorý bol odštartovaný práve v Josipovci.

Festivalu sa zúčastnilo viac ako 350 účastníkov a početní vzácni hostia: veľvyslanec Slovenskej republiky v Záhrebe J. E. Peter Susko, poslanec za českú a slovenskú národnostnú menšinu v Chorvátskom parlamente Vladimir Bilek, členka Rady pre národnostné menšiny v Chorvátskej republike a tajomníčka Zväzu Slovákov Branka Baksová, primátor mesta Đakovo Marin Mandarić, viceprimátor Robert Francem, zástupca starostky obce Punitovce pre slovenskú národnostnú menšinu Marijan Batorek, predseda Zväzu Slovákov Mirko Vavra, podpredseda Zväzu Slovákov Zlatko Pucovski, tajomníčka Rady slovenskej národnostnej menšiny (RSNM) Osijecko-baranjskej župy Snježana Štefanecová, predseda RSNM obce Punitovce Zdenko Komar, predseda RSNM Vukovarsko-sriemskej župy Milan Pucovsky, riaditeľka Slovenského kultúrneho centra v Našiciach Sandra Kraljová Vukšićová, kustódka SKC v Našiciach a šéfredaktorka časopisu Prameň Tatjana Seničaninová, vedúca Misijného centra bl. Zdenky Schelingovej Renata Buňová, riaditeľ Základnej školy Josipa Kozaraca v Josipovci Punitovskom Darko Ocvirk, pedagogička v ZŠ Diana Matusina, ako aj predsedovia účinkujúcich matíc slovenských a predstavitelia spolkov patriacich do obce Punitovce.

Hostí, účastníkov a divákov po chorvátskej a slovenskej hymne privítala predsedníčka MS v Josipovci Rozalija Kukučková. Príležitostné prejavy publiku predniesli zástupca starostky pre slovenskú národnostnú menšinu Marijan Batorek, ktorý organizátorom a účastníkom odovzdal pozdravy starostky Jasny Matkovićovej, potom členka Rady pre národnostné menšiny v Chorvátskej republike Branka Baksová, predseda Zväzu Slovákov Mirko Vavra a veľvyslanec Slovenskej republiky v Záhrebe J. E. Peter Susko, ktorý slávnostne otvoril jubilejný 20. festival.

V dvaapolhodinovom programe sa slovenskými piesňami a hudbou predstavilo 14 matíc slovenských, ako aj hosťujúca spevácka skupina klapa Žrnovnica zo Žrnovnice pri Splite, ktorá sa predstavila tradičnými dalmatínskymi piesňami. Piesňou Keď sa ruža rozvíjala festival otvorili členky ženskej speváckej skupiny MS v Josipovci Suzana Batoreková a Zrinka Pajesková. MS v Josipovci zastúpila aj ženská spevácka skupina Slovenského kultúrno-umeleckého spolku bratov Banasovcov, ktorá sa predstavila starou josipovskou piesňou Na kraj Jozipovca a Krčmárik maličký v sprievode Matei Ozanjakovej na heligónke. Program pokračoval s vystúpením nasledujúcich interpretov: ženská spevácka skupina MS v Jurjevci, MS v Markovci a SKUS Fraňa Strapača, MS z Rijeky a spevácka skupina Slovenka, MS v Lipovľanoch a zmiešaná spevácka skupina Lira, MS v Soľanoch a KUS Ondreja Pekara, spevácka skupina MS v Radoši a SKOS Hviezdoslav, mužská spevácka skupina Orava MS v Međurići, ženská spevácka a hudobná skupina MS v Jelisavci a SKUS Ivana Brníka Slováka, ženská spevácka skupina MS v Osijeku a sólový spevák Robert Zgrablić, zmiešaná spevácka skupina MS v Míľovciach, ženská a mužská spevácka skupina MS v Iloku a SKOS Ľudovíta Štúra, spevácka skupina MS v Zokovom Gaji a zmiešaná spevácka skupina MS Kukučín-Kuntarić z Jakšića. Hostia a účastníci sa mohli kochať aj vo výstave obrazov, ktorú pripravili členovia výtvarnej skupiny Kontrast v novom výstavnom priestore Domu kultúry.

Festival sa uskutočnil s podporou Rady pre národnostné menšiny Chorvátskej republiky, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a obce Punitovce. Podujatie mediálne podporili Šokačský portál, Rádio Đakovo, Nové rádio Đakovo, Osijecká televízia a časopis Đeram. Veľké úsilie organizátorov bola zreteľná v každej časti, od ozdobenia javiska, o ktoré sa postarali členovia výtvarnej skupiny Kontrast, príležitostných darčekov - sviečky v tvare ruže, ktoré vypracovali členky MS v Josipovci, až po privítanie účastníkov a hostí, pre ktorých bolo po programe pripravené občerstvenie v športovej hale Základnej školy Josipa Kozaraca.

Napíšte komentár

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.