MATICA SLOVENSKÁ ZOKOV GAJ

mob: +385 91 594 81 65

Dopredsjednik: Zorislav Gliša

Tajnik: Tomislav Gliša
MS djeluje kroz stariju pjevačku skupinu, te dječju pjevačko-plesnu skupinu.
MS Zokov Gaj osnovana je 19. siječnja 2003.g. Ima 34 odrasla člana i četrnaestero djece. Osnivačem se smatra nekolicina mještana, "uznemirena" pismom gospodina Mojmira Benže (etnologa iz Bratislave) upućenom Antunu Klanici koji je s grupom suradnika radio na etnološkim ispitivanjima u Zokovom Gaju. Nakon toga bili smo gosti na proslavi obilježavanja 115. obljetnice dolaska Slovaka u Jelisavac, gdje upoznajemo veleposlanika SR u Zagrebu Jana Petrika, koji nam budi i produbljuje želju za osnivanjem MS. Tako je prvi predsjednik bio Antun Klanica. U rad MS uključile su se pjevačice, a nedugo zatim osniva se dječja folklorna skupina. Djeca su nekoliko puta održala probe s markovačkom djecom, bilo u Markovcu Našičkom ili u Zokovom Gaju, što ih je potaknulo na aktivno sudjelovanje u radu MS. Članovi su vrlo aktivni, no osjeća se nedostatak koreografa za dječju plesnu skupinu. Postavljene koreografije Branke Baksa, Darinke Silađi i Alene Furmanikove redovito i marljivo vježbamo, ali želja nam je naučiti još više novih plesova. Skupine sudjeluju na svim redovnim smotrama Saveza Slovaka RH, općine, županije. Godine 2005. bili smo organizatori "11. dječje smotre slovačkog stvaralaštva RH", kada smo ugostili jedanaest skupina iz RH i jednu iz Slovačke (mjesto Oščadnica, koje nas je pozvalo na gostovanje iste godine). Prekrasan nastup i uzbudljivo prvo putovanje naše djece u Slovačku na "Oščadničkoj heligonki" ostvarili smo zajedno s djecom MS Markovac Našički, koja nam je pomogla na samom početku kroz učenje plesova, donacijom harmonike, nekoliko hlača muške dječje nošnje i glazbene pratnje, na čemu smo im vrlo zahvalni.
Naša Matica je i organizator tradicionalne manifestacije "Čijanje perja" (25. studenog), preko koje nastojimo očuvati slovačke običaje, ali i ugostiti druga društva. Organizatori smo pokladne povorke kroz selo i plesa pod maskama. Na tradicijski način obilježavaju se uskrsni i božićni običaji (priprema hrane, obilazak najbliže rodbine...). Na inicijativu Nikole Čiša uspostavljena je i potpisana suradnja općine Zdenci i općine Zborov nad Bystricou u SR.
Mještani Zokovog Gaja su među rijetkima koji se mogu pohvaliti posjetom predsjednika RH Stjepana Mesića - bilo je to povodom otvorenja mjesnog vodovoda 14. svibnja 2004. g.
Najzaslužnija osoba tijekom osnivanja, razvoja i aktivnosti naše MS svakako je Nikola Čiš. Rođen je 5. rujna 1935. g. u Zokovom Gaju. On je zvijezda vodilja i stup-oslonac svim članovima MS.

Lidija Hološ i Vesna Kunštek